Priopćenje organizacijskog tima manifestacije The coklje fest

25 svibnja, 2023 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Priopćenje organizacijskog tima manifestacije The coklje fest
Priopćenja

Na adresu portala zaprimili smo priopćenje organizacijskog tima manifestacije The coklje fest, a čiji sadržaj prenosimo u cijelosti.

The Coklje Fest predan TZ grada Otočca

Kulturna udruga za baštinu i stvaralaštvo Baštinica iz Otočca, Poklon galerija Danijela i Book cafe Paradiso idejni su začetnici i pokretači ovog prvog street art festivala u Otočcu, pokrenutog prije gotovo 5 godina, koji se uspješno uklopio u misiju očuvanja kulturne i prirodne baštine te poticanje kreativnog i umjetničkog stvaralaštva. Sajmovanje u Otočcu, zahvaljujući carici Mariji Tereziji, datira još iz davne 1746. godine, a ovaj je festival u proteklih nekoliko godina, zahvaljujući upravo sajamskoj dimenziji, iznjedrio nekoliko uspješnih i prepoznatljivih proizvođača suvenira, novoosnovanih OPG-ova, domaćih radinosti i obrta.

Novac za pokretanje ovog festivala osigurala je 2019. godine Zaklada Solidarna kroz projekt Odvažna namijenjen ekonomskom osnaživanju žena, a početni entuzijazam prepoznala je i lokalna samouprava te je festival dvije godine financiran od strane grada Otočca.

Kažu neki da sve sile na svijetu nisu toliko moćne kao ideja kojoj je došlo vrijeme da se rodi. Tako je to izgledalo i u slučaju ovog festivala. Bila je to naša pokretačka snaga i odgovor letargiji na koju nismo htjeli pristati. U sklopu festivala, pokrenuti su natječaji za Najbećarac i Najsuvenir, poticani su kreativci da se odvaže i izlože svoje radove, osluhnu bilo potencijalnih kupaca i pokrenu vlastiti posao. Jedan je blog iznjedrio Coklju Tonku, a ubrzo je tiskana i knjiga zgoda i nezgoda ove simpatične papučice. Posebnu atrakciju svake godine predstavljali su ljubitelji konja sa svojim ljubimcima a nekoliko stotina djece imalo se prilike okušati u jahanju, dobiti pokoju informaciju o njezi konja, njihovoj naravi i temperamentu te pobliže upoznati ove plemenite životinje. Od prvog dana radili smo na umrežavanju i povezivanu, ne samo javnog i privatnog sektora, već i uspješnih pojedinaca, udruga i ustanova.

S vremenom je ovaj festival nazivan i festivalom slobode i kreativnosti, a jedna od njegovih dimenzija na koju smo iskreno ponosni jest razbijanje stereotipa o ženama koje žive u ruralnim krajevima. Potencijal kojim se zakotrljala jedna početna malena gruda svakako može poprimiti puno veće dimenzije, ali posijano sjeme uvijek valja dobro zalijevati, u ovom slučaju znanjem, dobrim namjerama, voljom, trudom i radom kako bi na postavljenim temeljima jednom stajala velika kuća.

Stara narodna poslovica znakovito kaže: kako siješ, tako ćeš i žeti, a ovom je manifestacijom posijano kvalitetno sjeme koje ima potencijal iznjedriti velike rezultate.

Ovo je festival koji je nastao iz srca i duše, za sve one koji žele raditi i od svojeg rada živjeti, ali i za sve one koji su u njegove protekle godine utkali svoj doprinos a više na žalost nisu među nama.

I na kraju zahvaljujemo svim sudionicima i volonterima na nesebičnom trudu, volji i angažmanu u pripremi i provedbi festivala proteklih godina. Hvala i svim dionicima medijske scene, kako lokalnim, tako regionalnim i nacionalnim, koji su prepoznali naš trud i dali svoj doprinos da se naš glas čuje i izvan granica našeg grada. Hvala i svim donatorima, pojedincima i tvrtkama, te podupirateljima u bilo kojem smislu.

Svakome tko ima neku ideju, želju i volju kako da pokrene pozitivne promjene u svojoj okolini spremno poručujemo – samo hrabro, vjerujte u sebe i krenite! Svako putovanje počinje prvim korakom i mnoge velike stvari jednom su bile samo želje. Zahvaljujući dobro složenom mozaiku, moto s kojim smo ovaj festival pokrenuli vrijedi i danas: Što zna želja što je nemoguće …

The Coklje festu – sretno!

Uime organizacijskog tima The Coklje festa:

Tamara Jurković