Najnovije

Prije nekoliko godina odbio je krizmati invalidno dijete a sada je počasni građanin Otočca!

21 siječnja, 2023 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Prije nekoliko godina odbio je krizmati invalidno dijete a sada je počasni građanin Otočca!
komentar dana
0

Jučer su povodom dana Grada Otočca podijeljene prigodne nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima za doprinos razvoju i ugledu Grada Otočca. Tako je Povelju počasnog građanina Grada Otočca dobio umirovljeni župnik monsinjor Tomislav Šporčić. U prijedlogu za ovo priznanje, koji je razmatralo i usvojilo gradsko Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja, napisani su pravi hvalospjevi. Sve je to vjerojatno i točno. Međutim, postoje i neke činjenice zbog kojih ne možemo reći da je monsinjor Šporčić za vrijeme svoje službe u Otočcu bio majka Tereza.

Jedan od slučajeva koji svakako baca mrlju na njegovu službu Bogu i narodu dogodio se prije nekoliko godina. Jedno dijete iz Otočca, tada 15-ogodišnjak pripremao se za krizmu zbog čega je išao na nedjeljne mise kao i svi njegovi vršnjaci iz razreda. Jednoga dana časna sestra koja mu je predavala vjeronauk priopćava mu da se on ne može krizmati jer nije redovno dolazio na pripreme. Dijete dolazi kući uplakano a otac odmah istoga dana odlazi župniku tražiti pojašnjenje takve odluke.

Otac u razgovoru sa monsinjorom Šporčićem opravdava svoga sina zbog nekoliko nedolazaka na pripremu za krizmu napominjući da je jedini i isključivi razlog za to djetetova invalidnost. Zbog te invalidnosti dijete nije moglo dugo hodati niti stajati u crkvi. Monsinjor Šporčić, umjesto da pokaže empatiju prema hendikepiranom djetetu, grubo odbija očevu zamolbu da ipak krizma dijete.

Uzalud se otac djeteta obraća kardinalu Bozaniću i pokojnom biskupu Bogoviću zamolivši ih da reagiraju na ovaj slučaj. Ali po onoj narodnoj „vrana vrani ne kopa oči“ oni odgovaraju da je to stvar župnika.

Godinu dana poslije krizma se nova generacija 15-ogodišnjaka među kojima se sada nalazi i sin jednog lokalnog (tada vrlo moćnog) političara. I taj tatin sin nije redovno dolazio na pripreme za krizmu ali ne zbog invalidnosti nego zato jer mu se nije svaki put ustrajalo nedjeljom rano ujutro. Umjesto da i prema tatinom sinu postupi kao i prema onom invalidnom djetetu, monsinjor Šporčić ne samo da krizma tatinog sina nego taj dan dolazi i na ručak kod gospodina političara.

Također, ne možemo a ne spomenuti slučaj od prije dvije godine kada je monsinjor Šporčić samovoljno dozvolio mobilnom operateru Telemach instalirati opremu za 4G i 5G mrežu u toranj crkve Presvetog Trojstva u Otočcu. Nakon pisanja ovoga portala javnost je saznala da monsinjor Šporčić za ove radove nije imao suglasnost niti biskupije, niti konzervatorskog odjela niti Ministarstva kulture. Također je ignorirao i činjenicu o eventualnoj štetnosti zračenja bazne stanice kako prema svom stadu tako i prema djeci u dječjem vrtiću koji se nalazi stotinjak metara zračne linije od crkve. Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

I tako je monsinjor Šporčić 2023. godine dobio Povelju počasnog građanina Otočca na kojoj se nalazi jedna velika mrlja jer je kao svećenik kaznio invalidno dijete samo zbog njegove invalidnosti. Ne ponovilo se!

G.N.P/Z. Bogdanić

Comments are closed.